måndag 10 juni 2013

Hur man gör en god tomatsoppa

Ibland känns det som att man har sagt allt som går med komplicerad matlagning. Då blir det så här: tillbaka till grunden, cucina povere, tomatsoppa på tre huvudingredienser. Inget j-a foto.

Poängen är att det här faktiskt går att göra med finess. Tricket är att skippa buljong och socker men i gengäld ha oväntat mycket gul lök i - sötman från löken balanserar syran i tomaterna och ger fyllighet.

Häri lurar en lärdom. Ju färre ingredienser, ju bättre soppa (perfekt champinjonsoppa: smör, champinjon, grädde, skvätt madeira, salt. C'est tout).

Gäller inte hummersoppa, den blir bättre ju mer saker du har i.

Soundtrack: Edwyn Collins It Dawns On Me från 2010.

Två portioner
2 msk olivolja
200 g gul lök
500 g krossade tomater av bra kvalitet, gärna körsbärs
1 krossad vitlöksklyfta
125g mozzarella
Basilika

Hacka löken och fräs mjuk med vitlöken i oljan. Tillsätt tomaterna och en deciliter vatten. Koka 15-20 minuter. Puréa med stavmixer. Krydda med salt och peppar.

Riv isär mozzarellan med händerna, lägg i soppskålar. Häll över soppan och garnera med basilika.